Agenda

Eerstvolgende agenda-item:

Nederland veranderd/t. Conferentie over erfgoed in de leefomgeving

03 december 2018, 09:00 - 09:00 | Van Nelle Fabriek Rotterdam

Nederland verandert. We staan voor transities als die van energie en het landelijk gebied, en voor opgaven als wateroverlast en droogte, en verandering van de manier van wonen. De gesprekken die we vandaag voeren en de keuzes die we nu maken, bepalen hoe Nederland er morgen uitziet.

Meer lezen
2 agenda-items
Bijvoorbeeld: 19-11-2018
Bijvoorbeeld: 19-11-2018
dec03

Nederland veranderd/t. Conferentie over erfgoed in de leefomgeving

Nederland verandert. We staan voor transities als die van energie en het landelijk gebied, en voor opgaven als wateroverlast en droogte, en verandering van de manier van wonen. De gesprekken die we vandaag voeren en de keuzes die we nu maken, bepalen hoe Nederland er morgen uitziet.

Tijdens deze conferentie op 3 december kunt u met vakgenoten en professionals uit andere branches in gesprek én aan de slag met de opgaven van vandaag, voor het Nederland van morgen. De dag is gevuld met hooggeplaatste gasten, inspirerende sessies en volop gelegenheid om te dóen, uw netwerk uit te breiden en integrale ideeën uit te werken. Reden genoeg om 3 december alvast te reserveren in uw agenda. Meer nieuws over het programma en aanmelden volgt. 

Interesse? 

Zet de datum vast in uw agenda en laat uw e-mailadres bij ons achter, u ontvangt dan later dit najaar de definitieve uitnodiging! Mail uw gegevens naar m.boonzaayer@cultureelerfgoed.nl

03 december 2018, 09:00 | Van Nelle Fabriek Rotterdam
dec12

Platform Mobiel Erfgoed

De Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed werkt regelmatig (mee) aan erfgoedatlassen, variërend van de Bosatlas voor het Cultureel Erfgoed tot een atlas voor historische fabrieksschoorstenen. Maar een atlas van mobiel erfgoed (in een ruimtelijke context) is er nog niet. De Stichting Mobiele Collectie Nederland vroeg de RCE daarom eerder dit jaar om een erfgoedatlas te ontwikkelen. Graag laten we u in deze bijeenkomst de contouren van de nieuwe atlas zien en gaan we met u in gesprek over het vervolg.

Nederland wordt al meer dan een eeuw doorkruist door wegen, kanalen, spoorlijnen en vliegroutes. Weinig landen kennen zo’n grote dichtheid van infrastructuur en zo’n rijke historie als het gaat om mobiliteit als Nederland. De brede collectie Nederland van mobiel erfgoed is daar de levende getuige van.

Voor wie

Natuurlijk voor alle mensen die werken met mobiel erfgoed. Ook geïnteresseerden en betrokkenen zijn zeer welkom. 
Deelname is kosteloos, maar meld u zich wel even aan met dit formulier.

Weet u nog mensen die ook graag uitgenodigd willen worden, dan kunt u ze attent maken om zich voor deze nieuwsbrief aan te melden.

Programma

13.30 

Inloop

14.00 

Welkom en inleiding
Arjen Kok, specialist roerend en immaterieel erfgoed  RCE

Mobiel erfgoed en de historische infrastructuur in Nederland 
Ben Boortman, voorzitter stichting MCN (Mobiele Collectie Nederland) over het belang van de historische omgeving voor het mobiel erfgoed.

Kanalen in Nederland
Roger Raat, initiator en beheerder van de website Kanalen in Nederland, vertelt over zijn inventarisatie van historische kanalen in Nederland.

Vervlogen Vliegvelden
Coert Munk en Jan Willem de Wijn inventariseren alle vliegvelden die Nederland ooit heeft gekend. De teller is de 450 gepasseerd en tikt door.

Atlas van de verdwenen spoorlijnen in Nederland
Victor Lansink en Michiel ten Broek publiceerden ‘Atlas van verdwenen spoorlijnen in Nederland’ en brengen het historische railnetwerk van Nederland in kaart.

Weggebruik op de kaart gezet
Hans Buiter, verenigingshistoricus ANWB, belicht ontwikkelingen van de historische infrastructuur van de weggebruiker.

15.15

Pauze

 

RCE-website Landschap in Nederland
Otto Brinkkemper, projectleider digitale landschapsatlas RCE, over de digitale atlas van de historische infrastructuur in Nederland.

Knooppunt Leeuwarden als voorbeeld
Max Popma, adviseur stichting MCN,, nam de proef op som en onderzocht als voorbeeld de mogelijkheden om knooppunt Leeuwarden op de historische kaart te zetten.

16.45

Afsluiting en vervolg

12 december 2018, 13:00 tot 18:00 | Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed, Smallepad 5, Amersfoort